Άργος επιχειρηματικός κόσμος, επαγγελματική στέγη και αστική ανάπτυξη.

Άργος επιχειρηματικός κόσμος, επαγγελματική στέγη και αστική ανάπτυξη.

Στο προηγούμενο άρθρο σημειώναμε πως οι πολιτικές που εφαρμόζει μια Δημοτική Αρχή δεν μπορούν να αναιρέσουν τα αρνητικά αποτελέσματα που έχει μια οικονομική κρίση ή μια κρίση κορονοϊού, όπως αυτές που περάσαμε τα τελευταία χρόνια. Μπορούν όμως, όταν είναι επεξεργασμένες και στηριγμένες στα τοπικά δεδομένα, να βοηθήσουν σημαντικά στην αντιμετώπιση των κρίσεων και σε ορισμένες περιπτώσεις, να στηρίξουν ενεργά την ανάκαμψη των επιχειρήσεων. Δεν νοείται σοβαρά επεξεργασμένη πολιτική στα θέματα αυτά με τραγουδιστικές φιέστες σε δημαρχιακά γενέθλια, ούτε ασύνδετες παρεμβάσεις με έργα τα οποία, χωρίς να αμφισβητώ τη χρησιμότητα, δεν στοιχειοθετούν ολοκληρωμένη αυτοδιοικητική λογική για την αστική ανάπτυξη. Το να αντιγράφεται, για παράδειγμα, ένα στοιχείο μιας πετυχημένης αυτοδιοικητικής πολιτικής σε προεκλογικό χρόνο και χωρίς καμία σύνδεση με την πραγματικότητα της πόλης, απλά γελοιοποιεί την ίδια την πόλη!
Αυτό συμβαίνει με το νέο εφεύρημα της δημοτικής αρχής για δωρεάν wi-fi στην πόλη και σε κάποια σημεία την περιφέρειας του Δήμου που ακόμα ελέγχεται αν λειτουργεί! Όχι γιατί το μέτρο δεν θα είναι καλό και αρεστό, ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες, αλλά γιατί είναι αποτέλεσμα ενός λαϊκιστικού λόγου που δεν συνδέει την ανάπτυξη της πόλης και του επιχειρηματικού της κόσμου με τις νέες τεχνολογίες και τις δυνατότητές τους. Για όσες και όσους θεωρούν πως αντιπολιτευόμαστε απλά τον δήμαρχο, ας ανατρέξουν στο πρωτότυπο, την πόλη των Τρικάλων, όπου αναπτύχθηκε και υλοποιήθηκε η ιδέα αυτή για να δουν τα παράλληλα μέτρα που αναπτύχθηκαν προς όφελος συνολικά της πόλης. Με κλεψιμαίικες ιδέες και κακέκτυπες αντιγραφές, η πόλη δεν μπορεί να πάει μπροστά!

ΠΗΓΗ ΕΛΣΤΑΤ

Σε ολόκληρη τη χώρα είναι γεγονός ότι οι δείκτες του λιανικού εμπορίου τους τελευταίους μήνες ήταν αρνητικοί στο συντριπτικό σκέλος των δραστηριοτήτων. Αναφερθήκαμε όμως στη μελέτη του Ι.ΝΕ.ΜΥ.- Ε.Σ.Ε.Ε. γιατί περιέχει ιδιαίτερα στοιχεία για το Άργος και κυρίως, την διαρκή μείωση της αγοραστικής ζήτησης, τη μείωση του αγοραστικού κοινού και το μαρασμό των επιχειρήσεων. Φαίνεται πως η Δημοτική Αρχή του κ. Καμπόσου δεν θορυβείται ούτε ενδιαφέρεται για τα δεκάδες καταστήματα που είναι κλειστά, δημιουργώντας μια αρνητική εικόνα ερήμωσης στους κατοίκους και τους επισκέπτες.
Γνωρίζουμε πως αγορά σημαίνει ψυχολογία και μια τέτοια εικόνα δημιουργεί άσχημη ψυχολογική διάθεση με τα γνωστά αποτελέσματα.

Υπάρχει λοιπόν ένα σημαντικό πρόβλημα στην επαγγελματική στέγη για το οποίο η Δημοτική Αρχή δεν αναλαμβάνει καμία πρωτοβουλία, ίσως γιατί θεωρεί πως θα το λύσει με την κατασκευή του τελεφερίκ που θα μεταφέρει τους εκατοντάδες τουρίστες από το Κάστρο Λάρισα στο φαντασιακό Open Mall! Μέχρι τότε όμως το κέντρο του Άργους θα είναι νεκρό, όπως νεκρή είναι ήδη η νεοκλασική του αγορά και το γενικότερο εμπόριο της πόλης που αναζητά διέξοδο στο… Ναύπλιο και στο διαδίκτυο! Θα μπορούσε να απειλήσει, να φοβίσει, να τρομάξει τους ενοικιαστές που ζητούν παράλογα υψηλά ποσά για την επαγγελματική στέγη; Όχι βέβαια! Θα μπορούσε όμως να αναλάβει εκστρατεία ενημέρωσης και συνειδητοποίησης σε μια πόλη που πρέπει να νοιάζεται για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, τις μόνες που της επιτρέπουν να επιβιώσει, τις μόνες που της επιτρέπουν να αναπτυχθεί.

Στην ίδια έρευνα, για παράδειγμα, φαίνεται πως ελάχιστοι επιχειρηματίες έχουν πεισθεί για τα οφέλη της ανάπλασης της πλατείας του Άργους. Ο Δήμαρχος, όπως κάθε Δήμαρχος, θεωρεί πως θα μείνει στην ιστορία της πόλης με μια ανάπλαση κεντρικής πλατείας. Όμως καμία ανάπλαση από μόνη της δεν κατάφερε να δημιουργήσει προϋποθέσεις αστικής ανάπτυξης χωρίς να συνοδεύεται από πρόσθετες εργασίες και πολιτικές ενίσχυσης του αστικού χώρου.

Έτσι η ανάπλαση του κ. Καμπόσου, παρά την ελπίδα που εκφράζεται στην ίδια έρευνα για τα μακροπρόθεσμα οφέλη, δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στην οικονομική δραστηριότητα της πόλης αντί να διευκολύνει την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και τη συμμετοχή τους στην ανάπτυξη της πόλης. Το ότι στην πλατεία λειτουργούν εξαιρετικά καταστήματα εστίασης δεν αποτελεί ένδειξη της καλής οικονομικής υγείας της πόλης μιας και οι υπόλοιποι αστικοί χώροι… στενάζουν και αδειάζουν!
Ένα πρόσθετο σημαντικό μέτρο τόνωσης των επαγγελματικών δραστηριοτήτων και της ανάπτυξης της πόλης γενικότερα είναι η επισκεψιμότητα! Πως όμως να εξηγήσουμε ότι στην ιστορική πόλη του Άργους με αμέτρητες αναφορές στην ξένη βιβλιογραφία δεν πατάει «πόδι ξένου» εκτός από μετρημένων στα δάχτυλα ειδικών περί την αρχαιολογία; Η πόλη που διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα της αρχαιότητας και πλήθος άλλων χαρακτηριστικών που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως μαγνήτης για την προσέλκυση Ελλήνων και ξένων επισκεπτών, μαραζώνει κάτω από το βάρος της Ηράκλειας ασυναρτησίας ενός υποτιθέμενου μελλοντικού μυθολογικού πάρκου! Αλλά για το πόσο σημαντικός είναι ο τουρισμός και κατά πόσο θα γίνει μοχλός στην πρόοδο της πόλης του Άργους και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του εμπορίου , θα μιλήσουμε στο επόμενο με στοιχεία από την παραπάνω έρευνα και από άλλες πηγές.

 

Αναστασία Τζίμου

Yποψήφια δημοτική σύμβουλος με την «Πρωτοβουλία» του Γιάννη Μαλτέζου.

 

Scroll to Top